Siirry sisältöön

Espoossa käyttöön koulujen ja yritysten yhteis­kehittämisen toiminta­malli

29.08.2016 | EspooUutiset

© Espoon kaupungin aineistopankki

Koulujen ja yritysten kiihdytetty yhteiskehittäminen – KYKY – on uuden opetussuunnitelman mukainen toimintamalli, joka tuo pelisäännöt koulujen ja yritysten väliselle yhteiskehittämiselle.

KYKY-malli on luotu yhdessä yli sadan toimijan kanssa. Kehittämistyössä on ollut mukana oppilaita, opiskelijoita, opettajia, yrityksiä, yhteisöjä, Espoon sivistystoimen ja suomenkielisen opetustoimen asiantuntijoita sekä Laurea-ammattikorkeakoulu. Toimintamalli syntyi yhteisissä työpajoissa sekä kouluilla tehdyissä kokeiluissa, joissa startup-yritykset yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa testasivat ja kehittivät tuotteitaan ja palvelujaan oppimisen tilanteisiin. Kokeilujen lähtökohtana oli halu vaikuttaa oppimista kehittävien uusien tuotteiden ja palvelujen innovointiin sekä auttaa alan liiketoiminnan kehittymistä. Tätä kumppanuutta kiihdyttämään luotiin selkeä toimintamalli ja pelisäännöt.

KYKY-torilla jaetaan osaamista

Sähköisellä alustalla toimiva KYKY-tori on kohtaamispaikka koulujen ja yritysten sekä yhteisöjen ideoille ja tarpeille. Koulu voi ilmoittaa idean kehittämistarpeesta KYKY-torilla, johon yritykset voivat vastata omalla tuotekehitysideallaan. Samoin yritykset voivat tuoda KYKY-torille tuoteidean ja etsiä sitä kautta yhteiskehittämisestä innostuvan koulun tai luokan. Tämän jälkeen koulut ja yritykset jatkavat yhteiskehittämistä yhteisiä pelisääntöjä noudattaen aidoissa tilanteissa arjen keskellä. Myös uusia syntyneitä tuotteita ja palveluja esitetään KYKY-torilla. Juuri käyttäjälähtöisyys tekee mallista yksinkertaisen ja helposti lähestyttävän. Selkeät pelisäännöt ja sopimusmallit helpottavat yhteistyön käynnistymistä.

Tutustu KYKY-toriin ja lähde mukaan yhteiskehittämiseen. KYKY-torilta löydät myös yhteiskehittämisen käsikirjan.

Yhteiskehittämisestä hyötyjä sekä kouluille että yrityksille

Aito yhteistyö yritysten kanssa lisää oppilaiden valmiuksia innovointiin. KYKY-mallissa kouluista syntyy oppimisen kokeilualustoja, kun yritykset tuovat niihin omia tuotteitaa ja palvelujaan kokeiltavaksi ja kommentoitavaksi.

– Oppilaat ovat olleet innoissaan, kun heidän ehdottamansa ideat ovat näkyneet parannetuissa tuotteissa, kertoo Espoon sivistystoimen kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä.

Yhteiskehittämiseen osallistuneet Tapiolan lukion opiskelijat ovat tyytyväisiä:

– Tämä on todella hyvä juttu. Halutaan myös itse kertoa yrityksille, mitkä sovellukset auttaisivat meitä oppimaan.

Yhteiskehittämisen myötä myös yritysten ymmärrys koulun, oppilaan ja opettajan arjesta kasvaa. Yhteistyön avulla syntyy uusia koulun tarpeita palvelevia ja oppimista hyödyntäviä ratkaisuja oppimisen ja kasvun tukemiseen. KYKY-yhteistyössä mukana olevat yritykset saavat käyttöönsä Kehitetty yhdessä Espoon koulujen kanssa – Co-created with the city of Espoo Schools -tunnuksen, jota voi käyttää tuotteiden tai palvelujen markkinoinnissa.

 

KYKY-yhteiskehittämisprojektin vaiheita ja koulujen esimerkkejä voi lukea KYKY-blogistawww.kykyespoo.wordpress.com.

KYKY-toimintamalli toteuttaa Espoon kaupungin strategiaa (Espoo-tarina), sekä kansallista kuuden kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa ja siihen liittyvän Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeen tavoitteita. Kehittäminen on rahoitettu Euroopan unionin aluekehitysrahaston tuella.

Lisätietoja:

KYKY-koordinaattori Minna Kukkonen, p. 043 824 6220 minna.a.kukkonen(at)espoo.fi
Projektipäällikkö Katja Hagman, p. 043 826 7645 katja.m.hagman(at)espoo.fi

Kuva: Espoon aineistopankki