Siirry sisältöön

Enlighten Tampere etsii älykkäitä ratkaisuja katuvaloverkon hyödyntämiseksi

26.04.2018 | TampereUutiset

Kuva: Laura Vanzo

Enlighten Tampere -innovaatiokilpailuun kutsutaan yritystiimejä ideoimaan ratkaisuja älykkään kaupunkiympäristön kehittämiseksi katuvaloverkkoa hyödyntämällä. Enlighten Tampere -hackathon pidetään 4.-5.6.2018 Kampusareenalla Tampereen teknillisellä yliopistolla. Tiimit voivat hakea kisaamaan hackathoniin 4.5.2018 saakka.

–Tavoitteena on etupäässä ulkoinfra-alueilta muodostuvan tiedon hyödyntäminen, mutta muutakin tietoa voi hyödyntää. Kaikki kaupungin avoin data on käytettävissä, kertoo projektipäällikkö Mika Heikkilä 6Aika CityIoT-hankkeesta.

Kisassa voi myös ideoida, kuinka katuvaloverkkoon liitetyt laitteet voisivat kerätä dataa ja kuinka dataa voidaan hyödyntää eri toiminnoissa. Esimerkiksi katuvalaistus voisi reagoida valon lisäksi myös muihin mitattaviin asioihin, joilla valaistuksen ohjausta voidaan optimoida – mm. sääolosuhteisiin, jalankulkijoiden ja muun liikenteen määrään. Tampereen kaupunki toivoo saavansa innovaatioita ja ratkaisuja uusien palvelujen tarjoamiseksi kaupunkilaisille. Kaupunki voi käyttää ratkaisuja myös liikennejärjestelyjen suunnittelussa ja kunnossapidossa.

Kuva: P. Hämppi, Laura Vanzo.

Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelman järjestämässä hackathonissa on mukana kolme EU-projektia: 6Aika-projekti Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palveluille ja liiketoiminnalle, 6Aika-projekti Tulevaisuuden toimijariippumaton dataintegraatioalusta CityIoT ja STARDUST: EU Horizon 2020 Smart City -projekti.

– Hankkeeni tarjoaa aineistoksi Unity-3D-kaupunkimallin, johon on visualisoitu Tampereen raitotiehankkeen 1. vaiheen alue. Toiveena on, että osa tiimeistä voisi käyttää sitä omassa ratkaisussaan, sillä haemme ideoita 3D-mallin käytölle, kertoo projektipäällikkö Anna Vilhula 6Aika: Massadata -hankkeesta.

– STARDUST-projekti odottaa tekniikan viimeisintä kehitystä edustavia ratkaisuja ja palveluja, jotka liittyvät datan käyttöön ja hyödyntämiseen. Emme etsi uusia siilomaisia ratkaisuja. Avoimuus ja standardoidut rajapinnat mahdollistavat datan tehokkaan ja helpomman käytännön soveltamisen, kommentoi Maarit Vehviläinen STARDUST-projektista. – Energiatehokkuus ja hiilipäästöjen vähentäminen ovat myös tärkeitä teemoja STARDUSTille, hän jatkaa.

Kilpailu toteutetaan hankintamenettelynä, ja parhaat tiimit pääsevät toteuttamaan suunnitelmansa Tampereen kaupungin kanssa. Kilpailun käytännön järjestelyistä ja fasilitoinnista vastaa IndustryHack Oy.

– Tampereen tavoitteena on olla teknologisen kehityksen mallikaupunki ja alusta yritysten liiketoiminnan kehittämiselle. Haluamme kehittää ja tarjota ratkaisuja, jotka parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua ja alueemme kilpailukykyä. Hackathon on yksi tapa tuottaa uusia kaupunkiympäristössä toimivia innovaatioita yhteistyössä yritysten kanssa. Se on vähemmän käytetty kilpailutuksen muoto, jolla kaupunki esittää haasteen ja parhaiten ratkaisseen yrityksen tai yritysten tuote pääsee kokeiluun, kertoo Smart Tampere -ohjelman johtaja Tero Blomqvist.

Smart Tampere on Tampereen kaupungin strateginen kehitysohjelma vuosille 2017–2021. Tavoitteena on kehittää Tampereesta kansainvälisesti tunnistettu älykäs kaupunki julkisten toimijoiden, oppilaitosten, organisaatioiden ja kuntalaisten yhteistyöllä. Ohjelma luo Tampereelle innovaatio- ja testialustoja, joilla yritykset voivat kehittää tuotteitaan ja palveluitaan sekä edistää eri toimijoiden muodostamien ekosysteemien syntymistä ja toimintaa.

Seuraava hackathon järjestetään lokakuussa 10.–11.10.2018 Tampere Smart City Week -viikolla Mindtrek-tapahtuman yhteydessä.

Hackathon-haaste

Hankintailmoitus Hilmassa

Smart Tampere -sivusto

Lisätietoja

CityIoT-hanke:
Projektipäällikkö
Mika Heikkilä
puhelin 050 468 8478
mika.heikkila(at)tampere.fi

Projektipäällikkö
Anna Vilhula
puhelin 040 352 3423
anna.vilhula(at)tampere.fi

STARDUST-hanke:
Projektipäällikkö
Maarit Vehviläinen
puhelin 050 336 7696
maarit.vehvilainen(at)tampere.fi

Smart Tampere -ohjelmajohtaja
Tero Blomqvist
puhelin 050 585 1080
tero.blomqvist(at)tampere.fi