Siirry sisältöön

Digitalents Helsinki antaa uutta vauhtia omalle työpolulle

14.05.2021 | Helsinki

Helsingin kaupungin Digitalents-toiminta sopii esimerkiksi työttömäksi jääneille toiseen asteen koulutuksen käyneille tai alanvaihtajille. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingissä työelämään sparrataan uusia digitaalisia osaajia oikeilla työtehtävillä, kannustavassa ympäristössä.

Digitalents Helsingin perusidea on simppeli: työtön työnhakija tulee palkkatukityöntekijänä osaksi tiimiä, joka saa tehtäväkseen monipuolisia tilaustöitä oikeasta työelämästä.

– Meillä pääsee tekemään työtä, jossa oma osaaminen kehittyy. Eikä pelkästään substanssiosaaminen, vaan myös laajemmin työelämätaidot ja oma itseluottamus, kertoo DigiPoint-hankkeen projektikoordinaattori Jaakko Hyytiä.

Erilaisia tiimejä Digitalentsissa on yhteensä kolme: ICT:hen, mediaan ja sovelluskehittämiseen erikoistuneet ryhmät.

– Niiden toimeksiannot tulevat sekä yrityksiltä että Helsingin kaupungilta. Esimerkiksi tällä hetkellä ryhmissä kehitetään Helsingin kaupungille monia digitalisaatioon liittyviä asioita.

Tiivis yhteistyö kaupungin ja paikallisten yritysten kanssa takaa sekä mielekkäitä työtehtäviä että valmiita kontakteja potentiaalisiin työnantajiin. Yritysyhteistyön kautta voi parhaassa tapauksessa työllistyä suoraan tilauksen tehneeseen yritykseen.

– Tai sitten yhteisistä projekteista voi muuten saada arvokasta käytännön kokemusta, Hyytiä toteaa.

Kenelle Digitalents-ohjelma sopii?

Digitalents on suunnattu hieman tilanteesta ja taustasta riippuen esimerkiksi työttömäksi jääneille toiseen asteen koulutuksen käyneille tai alanvaihtajille. (Lue kriteereistä lisää Digitalentsin sivuilta.)

– Yksi ryhmä on ne, joilla korkeakouluopinnot ovat keskeytyneet syystä tai toisesta. Meiltä saa vauhtia ja rutiineja työelämään tai jatko-opintoihin.

Digitalents on avuksi myös uutta väylää takaisin työelämää etsiville alanvaihtajille. Jos esimerkiksi hyvin erikoistunut teknologiaosaaja jää pitkän työsuhteen jälkeen työttömäksi, saattaa olla, että omia taitoja täytyy hieman ravistella.

– Kun ICT-ala ja maailma ovat menneet eteenpäin sitten viime työnhaun, niin meille voi tulla päivittämään omaa osaamista. Voi keskittyä vaikka uusiin sovelluksiin tai ohjelmointikieliin.

Yksi tärkeä osa DigiPoint-hanketta on Digitalentsin ja Metropolian välinen väyläopintopolku, jonka kautta voi halutessaan päästä opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmaan Metropoliaan.

Ensimmäinen Digitalentsin työntekijöille kohdennettu kurssi on parhaillaan käynnissä ja keskittyy projektinhallinnan ketteriin menetelmiin. Kurssia pyöritetään Metropolian DigiPoint-resursseilla.

– Metropolia-yhteistyön kautta meillä pääsee kehittämään osaamista monella tavalla. Yritetään ottaa kokonaisuuteen sellaisia asioita, jotka ovat työelämässä kaikkein tarpeellisimpia.

Yritykset ovat antaneet kiitosta “hitaasta mätchäyksestä”

Digitalents Helsinki on saanut rekrytointikanavana hyvää palautetta erityisesti varhaisessa kasvuvaiheessa olevilta yrityksiltä.

– Meille on löytynyt ekologista lokeroa sellaisista pienistä kasvuyrityksistä, joille rekrytointi on aika iso panostus, Hyytiä kertoo.

Silloin on tärkeää, että jokainen uusi työntekijä on nappivalinta. Nopeissa, massahakuun perustuvissa rekrytointiprosesseissa on aina omat riskinsä, sillä laatua ei aina voi taata. Lisäksi uusilla rekrytoinneilla on pieniin työyhteisöihin myös sosiaalisesti suuri vaikutus.

– Olemme saaneet yrityksiltä kiitosta siitä, että meidän Digitalents Trainee-ohjelman kanssa voi tehdä “hidasta mätchäystä”. Voi ottaa sopivan oloisen tyypin meiltä kokeiluun ja päästä vähitellen tutustumaan häneen.

Pehmeä laskeutuminen uuteen työympäristöön on myös työnhakijan suhtaan usein helpottavaa. Se antaa mahdollisuuden työntekijälle päästä vähitellen sisään omiin tehtäviinsä ilman liian suuria paineita.

– Se, että työntekijä ja yritys pääsevät rauhassa tutustumaan toisiinsa on ehdottomasti win-win molemmille osapuolille.

Sen seuraaminen, kuinka ihmiset vähitellen löytävät omia vahvuuksiaan ja alkavat uskoa itseensä ja osaamiseensa, on Hyytiän mielestä Digitalentsissa parasta ja kaikkein tärkeintä.

– Kun joku saa ohjelman avulla työpaikan ja yrityksestä tulee meille kiitosviesti, että “nyt löytyi huipputyyppi”. Ne ovat niitä hienoimpia hetkiä.

Lisätietoja:

Jaakko Hyytiä, projektikoordinaattori
Helsingin kaupunki
jaakko.hyytia(at)edu.hel.fi
puh. 040 664 3020

Teksti: DigiPoint