Siirry sisältöön

DigiPoint -hanke opetti johtamisesta – “Johtamisessa oma osaaminen kasvaa ja vakiintuu”

Kuvassa Joonas Kaskisaari DigiPoint-hankkeesta. Kuva: Vantaan kaupunki.

Johtamista pohtiva Joonas Kaskisaari ei epäröi todeta, että Vantaan kaupungin tulisi panostaa tietotekniseen osaamiseen. Onko hankkeista rakennettu yhteiskunta liian lyhytjänteinen tukeakseen syvää oppimista?

Harkittu ulosanti ja esimerkein pohtiminen tuntuvat olevan DigiPoint -hankkeen Joonas Kaskisaaren tavaramerkki. Erityisesti ne korostuvat silloin, kun työpajaohjaaja pohtii johtajuutta ja oppimista.

Kaskisaari aloitti alle vuoden työttömyyden jälkeen DigiPoint -hankkeella pajalaisena. Pajalaiseksi hän päätyi etsiessään töitä, kun huomasi mahdollisuuden kehittää 3D-mallinnuksessa edellytettäviä taitoja.

– Pajalaisena halusin parantaa jo kertyneitä taitoja. Sitten tarjoutuikin mahdollisuus jatkaa hankkeessa työpajaohjaajana.

Hän mainitsee yhdeksi kyvykseen mentorointitaidot ja vankan IT-osaamisen, jotka olivat mahdollisesti edesauttamassa valintaa ohjaajan työtehtäviin pajajakson jälkeen.

Johtaminen on 31-vuotiaalle Kaskisaarella aihealue, jota hän pohtii innokkaan avoimesti. Hyvän johtajuuden pääainesosat ovat läsnäolo ja tunneäly.

– Tärkeää on mielestäni se, millä tavalla reagoi ihmisiin, jotka tulevat erilaisista lähtökohdista. Jokainen työntekijä on yksilö.

“Idea syntyy, kun viisaat päät lyödään yhteen”

Johtamisessa tasapainoilu ohjaamisen, läsnäolon ja pedagogisten taitojen välillä on ajoittain haastava yhtälö. Yksi saattaa tarvita rohkaisua ja toinen tukea.

Luovassa tietoteknisessä työssä korostuu kuitenkin ennen kaikkea yhteistyö. Yksilöpelaaminen harvemmin toimii, ja siihen Kaskisaarella on näkemys. Keskiöön nousee suunnitelma.

– Idea syntyy, kun viisaat päät lyödään yhteen. Suunnitelma on kaiken perusta. Tietysti rahoitus ja yleinen motivaatio on myös tärkeää.

Nousu ohjaajaksi vaati Kaskisaarelta opiskelua. Asioiden opettaminen on vaikeaa, jos niitä ei osaa itse.

– Johtamisessa oma osaaminen kasvaa ja vakiintuu. Siirryttyäni ohjaajaksi opettelin paljon uusia asioita ennen kuin pystyin tarjoamaan ohjausta.

Pitkä kokemus käyttötuen puolelta antoi uskalluksen lähteä kokeilemaan uutta, luovempaa työtä. Tietotekniikka oli kiinnostanut jo kauan, ja osaamisen laajentaminen DigiPoint -hankkeen avulla tuntui ajankohtaiselta.

Kaskisaaren puheissa viuhahtelee startup -toiminta tuon tuosta. Kysyttäessä tulevaisuuden haaveista, on vastaus selvä.

– Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi erilainen startup -toiminta, mutta myös ryhmien johtaminen.

Hankkeet pyörivät toistensa perään, mutta opitaanko niistä?

Kuten muissakin yhteiskunnallisissa hankkeissa on myös DigiPointilla alkunsa ja loppunsa. Pian saattaa tulla uusi hanke, ja näin täyttää edellisen jättämän tyhjän tilan.

Oppimisen kannalta Kaskisaari muistuttaa, että hankkeet voisivat ainakin kestää pidempään.

– Hankkeiden heikkous on loppuminen. On vaara, että virheistä ei opita ja niitä toistetaan tulevaisuudessa.

Hänen mielestään hankkeissa on paljon hyvääkin, etenkin ihmiset. Luovasta työstä nauttivalla Kaskisaarella on vankka näkemys siitä, miten hankkeita voitaisiin kehittää

– Hankkeissa tulisi olla asiakasyrityksiä mukana. Tällöin voisimme tehdä oikeita työtehtäviä, jotka siten valmistaisivat pajalaisia paremmin työelämään. Tämän puuttuminen on todellinen harmi.

Kaskisaari ei säästele kritiikkiä, kun sille on paikka.

– Tällainen hanke tulisi ehdottomasti vakiinnuuttaa osaksi kaupungin toimintaa. Se on nykyaikaa. Todennäköisesti Helsinki tekee tämän ensin, ja vasta sitten Vantaa.

Teksti: Sampsa Hannonen / Vantaan kaupunki, DigiPoint