Hanke kokeilee Oulussa Mielipäiväkirja-sovellusta, joka on tarkoitettu masentuneen henkilön mielialan ja toipumisen omaseurantaan.
Co-created Health and Wellbeing -hankkeen kokeiluun haettiin ratkaisuja, joilla mielenterveyspalveluiden asiakkaat saavat tilanteesta riippumatta – esimerkiksi koronan aikaan – laadukasta ja yksilöllistä hoitoa ja tukea.
”Sovelluksen uskotaan hyödyttävän oman psyykkisen voinnin seurannassa”, kertoo psykiatrinen sairaanhoitaja Henna Suonperä. Hoitohenkilökunnalle ohjelmiston käyttö tarjoaa mahdollisuuden asiakkaan voinnin etäseurannalle myös poikkeusolosuhteissa.
Kokeilu toteutetaan Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa, ja siinä ovat mukana Opiskeluterveysaseman (OAMK, OSAO) nuoret aikuiset Oulussa opiskelevat asiakkaat ja psykiatriset sairaanhoitajat sekä Byströmin ohjaamon alle 30-vuotiaat työttömät asiakkaat ja psykiatrinen sairaanhoitaja.
”Asiakas kykenee sovelluksen avulla ymmärtämään, mitkä asiat voivat vaikuttaa hänen mielialaansa laskevasti ja mitkä positiivisesti. Sovellus antaa asiakkaalle realistista tietoa millainen psyykkinen vointi on oikeasti ollut. Masentuneena ihminen voi nähdä kaiken vain synkkänä ja huonona, mutta sovelluksen avulla asiakas saa informaatiota, että hyviäkin päiviä mahtuu mukaan”, kertoo Henna Suonperä.
Lisäksi sovelluksen avulla asiakas saa hyvää informaatiota lääkityksen vaikutuksesta vointiin. Ammattilainen voi hyödyntää sovelluksen tietoa arvioidessaan asiakkaan psyykkistä vointia ja mahdollisen lääkityksen tarvetta.
”Sovelluksen avulla näkee, onko mieliala kovin vaihtelevaa, tasaista vai nousujohdanteista. Lisäksi saa realistista kuvaa asiakkaan psyykkisestä voinnista. Kun käyntivälit ovat pitkät, sovelluksen antamaa tietoa voi hyödyntää näkemällä, miten asiakkaalla on mennyt käyntien välissä. Käynneillä näihin huonoihin päiviin voi palata ja päästään paremmin keskustelemaan ongelman ytimestä”, kiteyttää Suonperä.
Hoitohenkilökunnalle ohjelmiston käyttö tarjoaakin mahdollisuuden tietoturvalliselle ja tehokkaalle hoidon etäseurannalle.
”Sovelluksen toiminta tähtää siihen, että ammattilaisten työskentely sujuvoituu sekä mahdollistetaan digitaaliset työskentelytavat niin, että mielenterveysasiakkaat saavat asianmukaista hoitoa nyt ja tulevaisuudessa. Kokeilussa ammattilaisten panos ja tulevaisuuteen tähtäävä näkemys on ensiarvoisen tärkeää, jotta erilaisia digiratkaisuita lähdetään kokeilemaan rohkeasti”, kertoo Valtteri Korkiakoski Medified Solutions Oy:stä.
Medified kehittää ohjelmistokokonaisuutta, johon kuuluu mielenterveyspalveluiden asiakkaille suunnattu hoitoa tukeva mobiiliapplikaatio sekä dynaamisen hoidon seurannan mahdollistava terveydenhuollon ammattilaisten pilvipohjainen sovellus.
”Mielenterveyspalveluiden asiakkaille suunnatun, kliinisessä yhteistyössä kehitetyn mobiiliapplikaation ominaisuudet aktivoivat sekä tukevat potilaiden yksilöllistä toipumista. Hoitohenkilökunnalle suunnattu käyttöliittymä visualisoi mobiilisovellukseen tallennettua tietoa ja luo siitä tehokkaasti tulkittavan kokonaiskuvan mielialan ja siihen liittyvien tekijöiden kehittymisestä. Ohjelmiston käyttö tarjoaa mahdollisuuden tietoturvalliselle, mutta tehokkaalle hoidon etäseurannalle”, kertoo Korkiakoski.
Teksti: Oulun kaupunki
Lisätietoja:
Valtteri Korkiakoski
Co-founder, Medified Solutions Oy
valtteri.korkiakoski(a)medified.fi, puh. 044 5567807
Henna Suonperä
psykiatrinen sairaanhoitaja, Kontinkankaan hyvinvoinvointikeskus
henna.suonpera(at)ouka.fi, puh. 040 574 0413
Jarmo Pääkkönen
projektikoordinaattori, Oulun yliopisto, Centre for Health and Technology
jarmo.paakkonen(at)oulu.fi, puh. 040 5433422
Jaana Kokko
teknologia-asiantuntija, Oulun kaupunki, hyvinvointipalvelut
jaana.a.kokko(at)ouka.fi, puh. 044 703 4030