Siirry sisältöön

CoHeWe-hanke kokeilee uutta kohtaamispalvelua – lisää iloa palvelutalon arkeen

30.10.2020 | OuluUutisetVantaa

Kiimingin koululaiset ja päiväkodin lapset ilahduttivat Jaarankartanon palvelutalon asukkaita lauluillaan. Mukana hoitaja Anna Saarela. Kuva: Oulun kaupunki/Sari Hyvärinen.

Oulussa ja Vantaalla on käynnistynyt kokeilu, jossa lisätään läsnäolon kokemusta digitaalisin keinoin. Kiimingissä nyt kokeiltavana oleva palvelu tuo iloa ja tervetullutta vaihtelua Jaarankartanon palvelutalon asukkaille näin korona-aikaan. Kokeilu on osa CoHeWe, Co-created Health and Wellbeing -hanketta.

Palvelu on saanut lennokkaan käynnistyksen Jaarankartanon palvelutalossa Kiimingissä. Hoitaja Anna Saarela toi asukkaita istumaan näytön ääreen ja valmisteli helppokäyttöiset yhteydet. Ensimmäisissä kokeiluissa Kiimingin koululaiset ja päiväkodin lapset lähettivät videoterveisiä ja ilahduttivat palvelutalon asukkaita lauluillaan. ”Juokse sinä humma” ja muut perinteikkäät sävelmät kajahtivat kuuluville ja saivat innostuneen vastaanoton. Musiikkiesitykset saatiin näkyviin 360 asteen kameran näkymään.

Kokeilussa ovat mukana Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut, Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta sekä Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut. CoHeWe-hankkeen Digitaalinen kohtaaminen -kokeilu toteutetaan Oulussa ja Vantaalla.

Jaarankartano ketterä kehittämisalusta

Palvelutalon asukkaat voivat henkilökunnan avustamana kommunikoida läheisten ihmisten kanssa palvelun videoyhteyden avulla. Palvelu toimii omaisilla tai ystävillä tablet-tietokoneen käyttöliittymässä, josta voidaan ottaa yhteys palvelutalon asukkaaseen. Jaarankartanon ammattilaiset lainaavat laitteita omaisille tai ystäville ja sopivat yhteydenpitoajat asukkaan ja läheisten välille. Kotiin lainattava laitteisto kulkee kätevästi laitteistosalkussa ja mukaan tulee palvelun käyttöohjeet. Käyttöönottoa helpottavat selkeät opetusvideot ovat katsottavissa tablet-tietokoneelta.

Jaarankartano on jo todettu ketteräksi, innostuneeksi kehittämisalustaksi. Hoitajat ovat saaneet nopean perehdytyksen helppokäyttöiseen laitteistoon.

”Jaarankartanossa aiomme käyttää digitaalista palvelua erityisesti yhteisöllisiin tilaisuuksiin. Suunnitelmissa on jatkossa muun muassa yhteyksiä seurakuntaan ja kuoroesityksiin”, kertoo palveluesimies Petra Hiltunen.

Kokeilun suunnittelu alkoi kesäkuussa, ja tietopyyntö palvelusta jätettiin heinäkuussa. Elokuussa seurasi markkinavuoropuhelu. Yrityksistä neljä pääsi jatkoon. Kokeilun toteuttajaksi valikoitui oululainen Finwe Oy. Nyt alkava kokeilu kestää neljä kuukautta. Kokeilun aikana katsotaan, mihin asukkaat syttyvät ja kokemusten perusteella päätetään, minkälainen jatko seuraa.

”Palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi perhejuhliin ja muuhun yhteydenpitoon läheisten ja ystävien kanssa”, kertoo projektikoordinaattori Jarmo Pääkkönen Oulun yliopistosta.

360 asteen kameralla koko tila näkyviin

Yhteiskehitettävä palvelukokeilu sisältää video- ja ääniyhteydellä toteutettavan helppokäyttöisen, liikuteltavan ratkaisun, joka pyrkii aikaansaamaan normaaliin kohtaamiseen ja tapaamiseen verrattavan kokemuksen digitaaliyhteyden ja 360 asteen kameran avulla.

”360 asteen kameralla saadaan koko tilan näyttävä kuva. Kameran voi sijoittaa esimerkiksi ruokapöydälle ja kaikki pöydän ympärillä olevat henkilöt näkyvät kuvassa. Palvelu soveltuu myös harrasteryhmien tilaisuuksiin”, kertoo teknologia-asiantuntija Jaana Kokko Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista.

Palveluasumisen yksiköt ovat jopa joutuneet sulkemaan ovensa vierailijoilta koronaviruspandemian aikana, ja asukkaat eivät ole voineet tavata omaisiaan. Vierailukieltoja saatetaan asettaa myös esimerkiksi norovirusepidemioiden yhteydessä. Lisäksi monet omaiset saattavat asua pitkien välimatkojen päässä tai ulkomailla. Digitaaliset kohtaamiset tuovat näihin haasteisiin suuresti kaivattua apua.

Teksti: Sari Hyvärinen/Oulun kaupunki

Lisätietoja:

Jaana Kokko
teknologia-asiantuntija
Oulun kaupunki, hyvinvointipalvelut
puh. 044 703 4030, puh. jaana.a.kokko(at)ouka.fi

Jarmo Pääkkönen
projektikoordinaattori
Oulun yliopisto, Centre for Health and Technology
puh. 040 5433422, jarmo.paakkonen(at)oulu.fi

Petra Hiltunen
palveluesimies
Palvelukeskus Jaarankartano
puh. 040 553 7871, petra.hiltunen(at)ouka.fi

Juha Kela
CEO
Finwe Oy
puh. 040 769 4061