Siirry sisältöön

CityTrack-sisätilapai­kannus odottaa hyödyntä­jiään

27.10.2016 | TampereUutiset

Kuva: Mindtrek (CC-BY-NC 2.0)

Lähitulevaisuudessa kuluttaja suunnistaa suoraan kauppiaan syliin. Toisaalta hän myös löytää juuri haluamansa palvelut ja navigoi vain niitä kohti. Kuka keksii ennen näkemättömän liikeidean, kuka kekseliäimmät markkinointitavat? Kuka löytää ja kenet?

Tampereen yliopisto tutkii kesäkuussa alkaneessa CityTrack-projektissa ihmisten liikkumista kaupungissa ja siihen liittyvää asiakaskokemusta. Projekti kehittää avoimeen dataan pohjaavaa applikaatiota, joka ohjaa käyttäjänsä ympäri Tampereen keskustaa olinpaikasta riippumatta: se yhdistää sisä- ja ulkotilojen paikkatietoihin pohjautuvat palvelut saumattomasti yhteen.

CityTrack on opintomatka kaikille mukanaolijoille: miten yrittäjät haluavat sisätilapaikannusta käyttää ja kuinka kuluttaja saa siitä suurimman hyödyn?

Toinen projektin teknologiatoimittajista on HERE. Yritys sekä mallintaa sisätilakartat että hoitaa paikannuksen. Karttojen osalta valmiina ovat Tampere-talo, Tampereen yliopisto, Tullintori, Koskikeskus ja Hämpin parkkihalli, johon on jo asennettu myös sisätilapaikannuksessa käytettävät bluetooth-majakat.

– Tarjoamme paikannuksen ja teknologian sovelluskehittäjien käyttöön ja katsomme, mitä he alkavat tiedoilla tehdä. Samalla opimme, mitä tarpeita kentällä on, perustelee HEREn tuotepäällikkö Lauri Wirola yrityksen mukanaoloa.

Tieto on tulevaisuutta

CityTrack on elinkeinoelämän kanssa verkottunutta tutkimusta. Testisivusto vapaasti käytettävine työkaluineen sekä sovelluksen ensimmäinen versio valmistuvat joulukuussa 2016. Muun muassa S-ryhmä ja Kesko tekevät kevään 2017 aikana projektissa omia pilottejaan.

– Sisätilapaikannuksesta on puhuttu jo kymmenen vuotta ja teknologia on kehittynyt koko ajan. Samalla on kuitenkin vain kuviteltu, mitä ihmiset tarvitsevat, mutta eihän me sitä oikeasti tiedetä, Wirola kertoo.

Tuon ymmärryksen syntyminen ja tuoreiden ajattelutapojen kehittyminen on CityTrackin keskeisin tavoite.

– Tärkeää on, että tästä alkaa kehkeytyä täysin uusia toimintamalleja, joista kaupunkilaiset aidosti hyötyvät, summaa Marko Luomi Tampereen yliopistosta.

CityTrack on herättänyt suurta kiinnostusta jo ennen julkaisuaan: Luomi on saanut parin viime viikon aikana paljon yhteydenottoja yrityksiltä ja muilta organisaatioilta, jotka ovat kiinnostuneita sisäpaikannuksen mahdollisuuksista.

Tamperelaisia herkkuja koko maailman nautittavaksi

Suomi tähyää maailman etulinjaan datan avaamisessa ja sen hyödyntämisessä elinkeinoelämässä. Tampere näyttää CityTrack-projektilla tietä niin kotimaan kaupungeille kuin maailman metropoleille.

– Tavoitteena on luoda malli, jolla menestyneet kokeilut voidaan viedä copy-paste-tyyliin kansainväliseksi liiketoiminnaksi, Luomi sanoo.

Tulevaisuudessa CityTrack-applikaatio yhdistelee tietoja useasta eri avoimesta tietolähteestä. Saumattoman sisä- ja ulkopaikannuksen lisäksi sovellus osaa jatkossa kertoa käyttäjälleen ruuhkat, joukkoliikenneaikataulut ja vapaat parkkipaikat.

Lauri Wirola tietää, että käynnissä oleva projektin ensimmäinen vaihe on jo itsessään ainutlaatuinen maailmanlaajuisestikin ajateltuna.

– Me ollaan mukana tekemässä Tampereesta uniikkia, digitaalista kaupunkia. Ei missään muualla tehdä tällaista, että tarjotaan kartat, paikannukset ja kaikki herkut avoimeen käyttöön.

Lauri Wirolan ja Marko Luomen esitykset olivat osa Mindtrek 2016 Open Mobility -sessiota. Tilaisuutta isännöi 6Aika-hankkeen Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat -projekti.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Databusiness.fi-sivustolla.

Kuva: Mindtrek (CC-BY-NC 2.0)