Siirry sisältöön

Liikennedatan avaamisesta kiinnostunutta yleisöä LIIRA-hankkeen yrityksille suunnatusta aktivointitilaisuudesta Helsingissä. Kuva: Taika Tuunanen, Sito Oy

Avoimeen liikennedataan liittyvä tilaisuus houkutteli paikalle suuren yleisön Helsingissä

Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat (LIIRA) -tilaisuudessa Helsingissä kuultiin liikkumiseen liittyvän avoimen datan tilanteesta ja kehitysnäkymistä.  Yli viidenkymmenen osallistujan joukossa oli erityisesti yritysten ja julkishallinnon edustajia kuulemassa ja keskustelemassa liikennedatan hyödyntämisestä uusien innovaatioiden ja palvelujen toteuttamisessa.

Liikennedata kiinnostaa – osallistujajoukko oli varsin runsas ja monitahoinen

Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteinen 6Aika-strategia kehittää avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Liikenteen reaaliaikaset rajapinnat –hanke on 6Aika-strategian Avoin data ja rajapinnat – teeman pilottihanke.

– Hankkeen tavoitteena on avata liikennedataa muodossa ja tavoilla, jotka mahdollistavat laadukkaiden palveluiden kehittämisen ja luoda yrityksille mahdollisuuksia uusiin liiketoimintamuotoihin Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa, kertoi LIIRA-hankkeen projektipäällikkö Marko Luomi.

Tilaisuuden monipuoliseen ja kompaktiin ohjelmaan sisältyi avoimeen dataan liittyviä tietoiskuja ja runsaasti aikaa verkostoitumiseen ja ajatusten vaihtoon.

Päivän tietoiskuista vastasivat osastopäällikkö Pekka Henttonen Helsingin kaupungin rakennusvirastosta, LIIRA-ohjelman projektipäällikkö Marko Luomi Tampereen yliopistolta, projektipäällikkö Tanja Lahti Helsingin kaupungin tietokeskuksesta, projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin kaupungin rakennusvirastosta sekä liikenneinsinööri Jonas Kurtto Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Ihmisiä seminaaritilassa kuuntelemassa, mieshenkilö puhuu.
Pekka Henttonen Helsingin kaupungin rakennusvirastosta avasi tilaisuuden.

Avointa dataa pääkaupunkiseudulta on tällä hetkellä runsaasti vapaaseen käyttöön ja se taipuu moneen. Avointa dataa on hyödynnetty esimerkiksi useiden liikkumista helpottavien sovellusten kehittämisessä.

– Avointa dataa kannattaa hyödyntää monipuolisesti erilaisten sovellusten kehittämisen lisäksi myös yritysten sisäisessä kehitystyössä, Tanja Lahti Helsingin kaupungin tietokeskuksesta muistutti.

Tilaisuudessa kiinnostusta ja keskustelua herättivät etenkin Helsingissä kehitteillä olevat avoimet pysäköinti- ja liikennevalodatat. Ilmoille heitettiin mielenkiintoisia ajatuksia esimerkiksi pysäköintipaikkojen varausmahdollisuuksista ja liikennevalojen älykkyydestä.

Tilaisuuden päätteeksi käytiin kahvin äärellä vilkasta keskustelua sen ympärillä, kuinka liikkumisesta ja pysäköinnistä voidaan saada sujuvampaa, älykkäämpää ja resurssitehokkaampaa. Ja siihenhän avoimella datalla loppujen lopuksi pyritään.

Datan avaamista ja tulevia tilaisuuksia voi seurata kansallisesti osoitteessa www.databusiness.fi.

Teksti ja kuvat: Taika Tuunanen, Sito Oy