Siirry sisältöön

Älyliikenteen edelläkävijä Antwerpen haluaa muuttaa tapoja, joilla ihmiset liikkuvat

28.04.2021 | Uutiset

Kuva: Pixaby

Antwerpenin kaupunkialueella liikkuu päivittäin asukkaita, turisteja ja 250 000 työmatkalaista. Kaupungissa on myös Euroopan toiseksi suurin satama, jonka logistiikka aiheuttaa paljon liikennettä. Liikenteen sujuvoittamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi Antwerpenissa panostetaan älyliikenteeseen.

Liikenneruuhkien purkaminen edellyttää muutosta ihmisten käyttäytymisessä ja siirtymistä vastuullisempien liikennevälineiden hyödyntämiseen, Antwerpenin apulaiskaupunginjohtaja Koen Kennis kertoo 6Aika-strategian Kaupunkien aika -tilaisuudessa.

Muutoksen onnistumiseksi on selvitettävä, mitä liikkuminen tarkoittaa eri kohderyhmille, kuten kodin ja työpaikan välillä kulkeville ihmisille. Millaisena he kokevat matkanteon? Mitä liikennemuotoja he hyödyntävät ja kuinka paljon he käyttävät aikaa liikkumiseen? Pitääkö heidän kuljettaa lapset aamulla päivähoitopaikkaan tai poiketa kotimatkalla ruokakauppaan?

Kun keskeisistä liikenteen käyttäjäryhmistä ja heidän tavoistaan liikkua on kerätty tietoa, heille tulee tarjota vaihtoehtoja liikkumiseen. Vaihtoehtojen on oltava älykkäitä, helppokäyttöisiä ja edullisia, jotta työmatkalainen valitsee oman auton sijasta yhteiskäyttöauton, joukkoliikenteen tai polkupyörän.

Silmälasipäinen mieshenkilö potretissa, puku päällä
Antwerpenin apulaiskaupunginjohtaja Koen Kennis, kuva: Philippe Verhoeven.

Muutosta tuetaan oikeanlaisella infrastruktuurilla ja viestinnällä

Kaupunkien aika -tilaisuuden jälkeen Kennis täydentää Antwerpenista, että kaupunkilaiset tarvitsevat tukea liikennekäyttäytymisen muuttamiseksi. Kaupungin on kehitettävä infrastruktuuria muutosta tukevilla tavoilla.

– On huomioitava kevyen liikenteen väylät sekä turvalliset ja kätevät parkkipaikat polkupyörille ja yhteiskäyttöautoille, Koen lisää.

Parhaillaan Antwerpenissa edistetään telakattomien liikennevälineiden käyttöä sekä suunnitellaan alueita, jotka ovat varattuja yhteiskäyttöisille liikennevälineille lyhytaikaista pysähtymistä varten.

Muutoksen tueksi on tarjottava myös jatkuvasti tietoa älykkäämmästä liikkumisesta ja oltava yhteydessä asukkaiden kanssa tehokkaasti.

– Viestinnässä Smart Ways to Antwerp näyttelee isoa roolia, Kennis sanoo.

Smart Ways to Antwerp on kaupungin vuonna 2016 perustama älykkään liikenteen ohjelma ja samanniminen palvelu, jolla kaupunkilaisia ja matkailijoita autetaan löytämään helpoimmat ratkaisut liikkumiseen. Palvelun reittiopas neuvoo ihmisiä älykkäiden liikkumisratkaisujen käyttämisessä ja kertoo ajankohtaisen tiedon esimerkiksi tietöistä.

Lisäksi Smart Ways to Antwerp tiedottaa ja kampanjoi eri kohderyhmille älyliikenteen tarjoamista mahdollisuuksista.

– Verkkopalvelua esitellään erilaisissa tilaisuuksissa. Lisäksi ohjelma on järjestämässä tapahtumia, joista suurin on Antwerpen Shift, vuosittainen liikkumiselle omistettu festivaali.

Joka vuosi, tuhannet antwerpenilaiset osallistuvat festivaalin aktiivisesti ja ovat innoissaan oppiessaan uusista liikkumisen mahdollisuuksista kaupungissa.

Liikkumisen palveluita kehitetään yhteistyössä yritysten kanssa

Smart Ways to Antwerp pitää silmällä uusia trendejä ja innovaatioita liikkumisen kentällä sekä toimii läheisessä yhteistyössä liikkumisen asiantuntijoiden, palveluntuottajien ja Liikkuminen palveluna -operaattoreiden (MaaS – Mobility as a Service) kanssa. Lisäksi kaupunki tekee suoraan yhteistyötä työnantajien kanssa.

– Analysoimme työnantajien kanssa heidän työntekijöidensä liikkumista ja tarjoamme ilmaisia kokeilujaksoja omaa autoa vastuullisempien liikennevälineiden käyttämiseen, Koen kertoo. Yksi kolmesta kokeiluun osallistuneesta oli ottanut tarjotun vaihtoehdon käyttöönsä kokeilujakson jälkeen. Heidän kohdallaan muutoksen käyttäytymisessä voidaan siis sanoa tapahtuneen.

– Liikenneruuhkien syntymiseen vaikuttaa kuitenkin moni asia. Teemme yhteistyötä myös logistiikkayritysten kanssa ruuhkien vähentämiseksi. Yritämme auttaa heitä löytämään kestävämpiä ratkaisuja kuljetuksiin, kuten jakeluiden suorittamista yöllä ja varastoinnin yhdistämistä strategisissa paikoissa.

Liikennekäyttäytymisen muutosta mitataan Smart Ways to Antwerp -ohjelman avulla. Se kerää jatkuvasti liikenteeseen ja liikkumiseen liittyviä tietoja ja trendejä. Kaupunki käyttää kertynyttä tietoa seuratakseen ja arvioidakseen yhteistyössä mukana olevien yritysten palvelujen laatua.

– Kaikki yritykset, jotka tarjoavat yhteiskäyttöisiä liikkumisen palveluita Antwerpenissa, ovat velvoitettuja integroimaan palvelunsa Liikkuminen palveluna -operaattorien kanssa, Koen selventää.

Kaupungissa työskennellään parhaillaan sen eteen, että yhdellä ja samalla kuukausimaksulla tai matkalipulla voisi käyttää eri palvelutuottajien liikennevälineitä yhden matkan aikana.

– Haluamme älykkään liikkumisen olevan mahdollisia joka puolella kaupunkia, ei vain keskusta-alueella.

Katso Antwerpenin apulaiskaupunginjohtaja Koen Kennisin puheenvuoro 6Aika Kaupunkien aika -tilaisuudessa: https://youtu.be/yFB2u7LiTRI