6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on käynnistymässä oleva kestävän kaupunkikehityksen strategia, jossa ovat mukana Suomen suurimmat kaupungit, ns. kuutoskaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku. 6Aika-strategia sisältyy Suomen hallituksen tammikuussa hyväksymään EU:n uuteen rakennerahasto-ohjelmaan, ja strategian käytännön toteutus käynnistyy tänä keväänä.
6Aika-strategiassa kaupunkipalvelujen avointa ekosysteemiä rakennetaan kolmella painopistealueella: avoimet innovaatioalustat, avoin data ja rajapinnat sekä avoin osallisuus. Perustana on yhteiskuntakehitys kohti yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja saavutettavuutta. Toimiva kaupunkiyhteisö on kaupunkilaisten, yritysten, tutkimus- ja kehitystoimijoiden sekä viranomaisten muodostama kokonaisuus. Yksi tehokkaimmista tavoista synnyttää innovaatioita ja kasvattaa tuottavuutta ovat kaikkien toimijoiden mukanaolon mahdollistavat avoimet toimintamallit.
6Aika-strategia voi olla kansallisesti merkittävä: mukana olevissa kaupungeissa asuu 30 prosenttia Suomen väestöstä. Suurimpien kaupunkiseutujen käyttö uusien innovaatioiden kehitysympäristönä vahvistaa Suomen kilpailukykyä. 6Aika-strategia parantaa myös kaupunkien palveluprosesseja ja niiden yhteentoimivuutta yli kuntarajojen. Toimenpiteet lisäävät sekä osallistujakaupunkien että koko maan julkisen sektorin tuottavuutta, koska 6Aika-strategian hankkeissa kehitetyt uudet toimintamallit ovat kaikkien suomalaisten kaupunkien ja kuntien käytettävissä.
6Aika-strategian kautta EU (rahoitusosuus 50 %), kuutoskaupungit (rahoitusosuus 33 %) ja Suomen valtio (rahoitusosuus 17 %) rahoittavat vuosina 2014–2020 kestävän kaupunkikehityksen hankkeita kuutoskaupungeissa lähes 80 miljoonalla eurolla (rakennerahasto-ohjelmaan kirjattu Euroopan aluekehitysrahaston EAKR-rahoitus). 6Aika-strategian hankkeisiin voidaan lisäksi varata myöhemmin täsmentyvä määrä Euroopan sosiaalirahaston ESR-rahoitusta.
6Aika-tavoitteet
6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut -strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Hallituksen hyväksymän rakennerahasto-ohjelman mukaan suurimpien kaupunkiseutujen käyttö uusien innovaatioiden kehitysalustana vahvistaa Suomen kilpailukykyä, koska kehitysalusta on riittävän suuri maailmanluokan referenssikohteeksi.
6Aika-strategian päämääränä on mahdollistaa entistä paremmat ja tehokkaammat kaupunkien ja kaupunkiseutujen palvelut, parantaa liiketoiminnan kilpailukykyä niiden alueella sekä ottaa höytykäyttöön koko kaupunkiyhteisön innovointikapasiteetti. Lisäksi palvelujen saatavuutta, vaikuttavuutta ja tuottavuutta parannetaan mm. kehittämällä toimivia verkkopalveluja perinteisten palvelumuotojen rinnalle.
Avoimet innovaatioalustat ja avoin tieto ovat keskeisiä seikkoja mm. kuntien ICT-toiminta-arkkitehtuurin kehittämisessä, ja toiminta-arkkitehtuurin kehittäminen onkin yksi koko 6Aika-työn yksi perustavoitteita.
Kolme painopistealuetta
6Aika-strategian kolmesta painopistealueesta avoimet innovaatioalustat -painopisteen hankkeissa kaupungit mahdollistavat avoimuuden avulla uusien tuotteiden ja palveluiden luomisen ja testaamisen todellisissa kaupunkiympäristöissä ja innovaatioalustoissa, hyödyntäen mm. uudenlaisia hankintaprosesseja.
Avoin data ja rajapinnat -painopisteen avulla kuutoskaupungit avaavat tietovarantojaan mahdollisimman laajasti avoimeksi dataksi yhteisiä toimintamalleja noudattaen. Datan avaaminen ja hyödyntäminen luo innovaatioita ja liiketoimintaa, kun yritykset ja kehittäjät voivat käyttää dataa uusien palvelujen raaka-aineena. Kansalaisille, yrityksille ja muille yhteisöille, tutkijoille ja opiskelijoille sekä viranomaisille itselleen avoin data tarjoaa pääsyn julkiseen tietoon, jonka hyödyntäminen on aikaisempaa helpompaa.
Avoin osallisuus -painopistealueen tavoitteena on luoda kansalaisille yhä paremmat mahdollisuudet osallistua ja kokea osallisuutta. Lisäksi se tuo kansalaisille uusia avoimia ja sujuvia monikanavaisia asiakaspalveluprosesseja ja -järjestelmiä. Julkisen hallinnon toimintakulttuurin nykyistä parempi avoimuus lisää tietoisuutta yhteiskunnan rakenteista ja toiminnasta ja aktivoi kansalaisia osallistumaan niiden kehittämiseen. Uutta hyvinvointiyhteiskuntaa halutaan rakentaa vuorovaikutteiseen suuntaan parantamalla palvelujen saavutettavuutta ja käytettävyyttä.
6Aika-strategian käytännön toteutus
6Aika-strategiaa toteutetaan kaupunkien yhteisillä hankkeilla joihin voivat osallistua myös esimerkiksi tutkimuslaitokset, oppilaitokset ja kansalaisjärjestöt. Ensimmäinen 6Aika-strategian haku käynnistyy kesäkuussa 2014. Haun organisoinnista huolehtii Uudenmaan liitto, joka myös hoitaa hakua koskevan virallisen tiedottamisen. Lopullisen päätöksen valittavista hankkeista tekee kaupunkien edustajista koostuva johtoryhmä.
6Aika-strategialle ja sen hankkeille on avattu verkkosivusto osoitteessa www.6aika.fi. Hakua, hakuehtoja yms. koskeva informaatio julkaistaan myös tässä sivustossa, kun kuutoskaupunkien ja Forum Virium Helsingin henkilöstöstä muodostuva strategiatoimisto aloittaa loppukeväästä työnsä.