Siirry sisältöön

6Aika-treffeillä runsas osanotto

18.05.2016 | 6AikaUutiset

Espoon kaupunki isännöi 12.5.2016 järjestettyjä 6Aika-treffejä. Lähes 200 osallistujaa ympäri Suomea kokoontui kuulemaan, mitä mahdollisuuksia 6Aika-strategia avaa yrityksille, tki-toimijoille ja muille kaupungeille. Tilaisuus tarjosi myös ensimmäistä kertaa tilaisuuden kaikille kuutoskaupunkien edustajille tavata kasvotusten ja vaihtaa 6Aika-kuulumisia.

Tilaisuuden avasivat yhdessä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, elinkeinojohtaja Tuula Antola ja palvelujen kehittämisjohtaja Päivi Sutinen. Puheenvuoroissa valotettiin eri näkökulmista 6Aika-strategian merkitystä Espoon kaupunkikehitykselle.

– Meidän pitää innovaatioissakin keskittyä oikeisiin asioihin: kehittämään palveluja sujuvammiksi asiakkaan arjen kannalta ja parantamaan tuottavuutta, kertoi kaupunginjohtaja Mäkelä.

Tuula Antola korosti puheenvuorossaan uusien yritysten ja asukkaiden merkitystä. Näin saadaan uutta liiketoimintaa ja lisää työntekijöitä Espooseen. 6Aika-hankkeiden tarjoama testausmahdollisuus antaa yrityksille ainutlaatuisen tilaisuuden testata siipiään ja luo näin paremmat edellytykset menestyä myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tekesiltä tukea yrityksille

6Aika on käynnistänyt yhteistyön Tekesin ja Innovatiiviset kaupungit -ohjelman kanssa. Yritykset voivat nyt saada rahoitusta kuutoskaupungeissa toteutettavaan pilotointiin. Tavoitteena on löytää hankkeita, jotka ratkaisevat älykkäiden kaupunkien haasteita ja joissa luodaan markkinoille uusia toimijoita.

– Tarvitaan kolme asiaa: intoa, investointeja ja yksi inhorealisti, Tekesin johtava asiantuntija Ilmari Absetz evästi yrityksiä.

Tekes avasi keväällä yrityksille suunnatun rahoitushaun INKA-ohjelman ja 6Aika-teemojen kehittämiseen. Kesäkuussa päättyvässä haussa on neljä painopistettä: älykkäät kaupunkiympäristöt – kaupunginosakehitys, kiertotalous ja teolliset symbioosit, sähköinen asiointipalvelumalli sekä terveys ja hyvinvointi. Näille painopistealueille Tekes kannusti suunnittelemaan erityisesti sellaisia hankkeita, jotka edistävät pk-yritysten kansainvälistymistä.

Eväitä innovaatiotoimintaan

6Aika-treffeillä kuultiin yli-innovaatio aktivisti Anssi Tuulenmäen innostava puheenvuoro, jossa annettiin eväitä innovaatiotoimintaan. Avainasemassa ovat niin organisaatioiden prosessit kuin johdon asenteet.

– Nykyjärjestelmä suhtautuu ihmisiin siten, että innostusta on rajattomasti. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa vaan innostusta pitää jatkuvasti ruokkia. Pitää siis löytää ne mekanismit, jotka edesauttavat nopeaa kokeilua ja organisaatioiden oppimista, Tuulenmäki summasi.

Mitä nopeammin päästään sanoista kokeiluihin, sitä nopeammin opitaan ja kehitytään. Tuulenmäen mukaan suurin kompastuskivi innovaatiotoiminnassa onkin liika suunnittelu. Varsinkin jos ollaan luomassa aivan uutta palvelua, ilmiötä pitäisi päästä testaamaan ennen palautteen antoa. Muuten on mahdotonta antaa sellaista palautetta, joka aidosti auttaisi innovaatiota eteen päin.

Yritykset pitchaamassa

6Aika-treffeillä yrityksillä oli mahdollisuus viiden minuutin pitching-puheenvuoroon. Tilaisuutta hyödynnettiinkin ahkerasti ja 11 yritystä kertoi omista kehitysideoistaan, joiden avulla kaupungeista voitaisiin tehdä vieläkin älykkäämpiä. 6Aika-treffeillä kuultiin muun muassa kimppakyyteihin, diabeteksen seurantaan ja aurinkoenergian käyttöön liittyvistä tuote- ja palveluinnovaatioista.

Mies seminaarisalin etuosassa nostaa puhelinta ilmaan, pöydän takana istuva nainen nostaa kättään ilmaan. Yleisöstä nousee käsiä ilmaan, joissakin puhelin.

Pitching-osion tavoitteena oli tarjota mahdollisuus sopivien yhteistyökumppanien löytymiseen. Kaupungit halusivat myös kuulla, millaisia ajatuksia yrityksillä oli siitä, miten kaupunkeja voisi kehittää vieläkin älykkäimmiksi. Myös 6Aika-hankkeiden edustajat kertoivat yrityksille erilaisista mahdollisuuksista tehdä yhteistyötä ja pilotoida omia tuote- ja palveluideoitaan.

Työpajoissa jalostettiin ideoita

Iltapäivällä järjestettiin työpajoja, joiden tavoitteena oli kartoittaa mahdollisuuksia yhteisille kokeiluille. Työpajoissa pohdittiin muun muassa yritysten tarpeisiin sopivia testausympäristöjä, mahdollisia synergiaetuja 6Aika-hankkeiden kanssa sekä erilaisia rahoitusmahdollisuuksia.

Miehiä ja naisia istuu pöydän ympärillä

Työpajat oli jaoteltu neljään eri teemaan, joita olivat hyvinvointi, oppiminen, internet of things (IoT), rakennettu ympäristö ja liikenne sekä jakamistalous. Jokaisessa näistä työpajasta oli kaksi Rambollin konsulttia fasilitoimassa keskustelua ja keräämässä palautetta. Työpajojen tuotokset jaetaan osallistujille ja julkaistaan tällä sivustolla toukokuun aikana.

– Olen seurannut yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöviritelmiä jo pitkään. Nyt meillä on ensimmäistä kertaa ohjelman muodossa mahdollisuus hioa tarjoaman tuotteistamista yhdessä vielä paremmiksi vientikonsepteiksi pilottien avulla. Piloteilla taas saadaan kovasti kaivattuja referenssejä kansainvälistymisprosessin nopeuttamiseksi, summasi Diabeteksen hallintatuotteita tarjoavan Mendorin liiketoimintajohtaja Peter Tchernych 6Aika-treffien annin.