Siirry sisältöön

6Aika-kärkihankkeesta lähtenyt kokeilutoiminta jatkuu monipuolisena Helsingin sote-palveluissa

19.12.2019 | HelsinkiUutiset

Kuva Kalasatamasta: Helsingin kaupunki/Tero Pajukallio

Kokeilualustatoiminta on vakiinnuttanut asemansa Helsingissä. Esimerkiksi uusia sote-palveluja kehitetään kokeiluilla Kalasatamassa, Kustaankartanossa ja perhekeskuksissa.

Helsinki aloitti 6Aika-strategian Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeessa kokeilut sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yritykset pääsivät kehittämään ja testaamaan palvelujaan aidossa kaupunkiympäristössä.

Kärkihankkeen jälkeen kokeilualustatoiminta on jatkunut Helsingin kaupungin omana toimintana ja muiden 6Aika-hankkeiden kanssa. Helsingissä on valmisteltu malli, joka on vakinaistanut alustamaisen kehittämisen osaksi esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistä.

”Kokeilun aikana yritykset saavat aitoa palautetta palvelustaan ja hyvän referenssin. Myös kaupungin henkilökunta oppii uudesta teknologiasta. Kun palveluihin löytyy uusia ratkaisuja, se lisää myös työn mielekkyyttä”, erityissuunnittelija Sanna Hartman Helsingin kaupungin Elinkeino-osastolta toteaa.

6Aika-kärkihankkeessa kokeiluja tehtiin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa ja ikääntyneiden palveluissa yhdessä Palvelukeskus Helsingin kanssa. Kärkihankkeessa kehitettiin muun muassa virtuaalipalveluja ja erilaisia etäratkaisuja ikääntyneiden hoivaan ja kuntoutukseen. Virtuaalikuntoutus on otettu vakituiseen käyttöön Palvelukeskus Helsingissä. Virtuaalikuntoutuksessa kotihoidon asiakas voi osallistua tabletillaan ja etäyhteydellä kuntoutusryhmiin.

Aistihuonetta testataan Kustaankartanossa

Kärkihankkeen jälkeen toimintamallia on jalostettu edelleen. Nyt kokeiluja tehdään Kalasataman lisäksi Kustaankartanon palvelukeskuksessa ikäihmisten kanssa. Kokeilualusta on käytössä myös Helsingin perhekeskuksissa.

”Olemme lähteneet siitä, että kokeilutoiminnan pitää olla tarvelähtöistä. Yritykset voivat lähestyä meitä suoraan, mutta henkilökunnalta pitää löytyä kiinnostusta lähteä kokeilemaan. Suurin osa kokeiluista on syntynyt avoimien hakujen kautta”, Hartman kertoo.

Kustaankartanossa kehitetään parhaillaan ikääntyneiden palvelukokonaisuutta, johon kuuluu muun muassa digitaalinen muistikylä. Muistikylä sisältää digiratkaisuja, joilla tuetaan asukkaiden turvallisuutta, kotona asumista ja itsenäistä liikkumista. Työntekijöille teknologia vapauttaa aikaa asukkaiden hoitamiseen ja huolenpitoon.

Kustaankartanossa kokeillaan myös multisensorista aistihuonetta yhdessä CoHeWe 6Aika-hankkeen kanssa. Huonetta on tarkoitus  hyödyntää sekä virikkeellisenä että rentouttavana tilana talon muistisairaille asukkaille.

Opastamisen kehittämistä Kalasataman terveyskeskuksessa

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa testataan, miten voidaan lisätä tilojen tunnistettavuutta ja opastusta, jotta ihmiset tietävät olevansa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Testissä on muun muassa karttasovellus sekä tabletilla toimiva puheentunnistus, joka opastaa käyttäjää suullisesti. Kalasatamassa on kokeilussa myös erilaisia viihtymisratkaisuja, kuten Kelosoundin tuottamia aitoja keloja, joiden sisältä voi kuunnella rauhoittavia luonnon ääniä.

Kokeilualusta tarjoaa Helsingissä yrityksille mahdollisuuden kehittää palveluaan 3-6 kuukauden ajan, mutta oikotie hankintoihin se ei ole. Mikäli kokeilusta halutaan pysyvä, hankinta kulkee normaalin hankintamenettelyn kautta.