Siirry sisältöön

6Aika-hakuun huikeat 64 ideaa

21.10.2016 | 6AikaUutiset

Kuva: Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Kuutoskaupungit ovat saaneet 64 ideaa kaupunkien tuleviksi 6Aika-hankkeiksi. Ehdotukset ovat nyt käsittelyssä ja arvioinnissa, ja niistä annetaan palaute 7.11. mennessä. Parhaille on tarjolla sparrausta ennen hankehaun päättymistä 22. joulukuuta.

Haun teemat ovat kiertotalous ja resurssiviisaus sekä älykkään kaupungin uudet ratkaisut. Yli puolet nyt jätetyistä ideoista liittyi älykkään kaupungin uusiin ratkaisuihin. Niissä kehitetään esimerkiksi liikkumiseen, asumiseen, terveyteen ja lähipalveluihin liittyviä palveluja. Myös kiertotalous ja resurssiviisaus inspiroi mukavasti ideoita.

– Teemoista esiin ovat nousseet muun muassa oppimisympäristöjen kehittäminen ja oppimiseen liittyvät ratkaisut, energiatehokkuuteen liittyvä kehittäminen sekä älykkään kaupungin IoT-ratkaisut, 5G:n käyttö ja 3D-käyttöliittymät, kertoo Turun kaupungin 6Aika-koordinaattori Anna-Mari Sopenlehto.

Ehdotukset ovat parhaillaan kuutoskaupungeissa ja rahoittajalla (Uudenmaan liitto) käsittelyssä sekä arvioitavana. Jokaiselle idealle lähetetään palaute 7.11. mennessä.

Vihreää valoa saaneet ideat saavat mahdollisuuden sparraukseen, josta lähetetään valituille lisätietoa palautteen yhteydessä.

– On tärkeää, että hankkeet rakentavat konkreettista yhteistyötä kaupunkien välille. Parhaille ideoille tarjotaan sparrausta kuutoskaupunkien ja rahoittajan kanssa. Tarkoituksena on jalostaa potentiaaliset hankeaihiot menestyviksi ja vaikuttaviksi 6Aika-hankkeiksi, kertoo ohjelmapäällikkö Sari Luostarinen 6Aika-strategiatoimistosta.

Varsinaisia hankehakemuksia voi jättää 22.12.2016 asti, jolloin haku päättyy. Jos pohdit hankehakemuksen jättämistä, ole ensin yhteydessä kuutokaupunkeihin.

Hankehaun prosessi kaaviona: 1. Ota yhteys kaupunkeihin 2. Työstä hankeideaa kaupunkien kanssa 3. Jätä idealomake 7.10. 4. Saat palautteen ideasta 7.11. 5. Vihreää valoa saaneille ideoille sparrausta 6. Jätä hakemus EURA-järjestelmään 22.12.

Tutustu vielä hakuilmoitukseen ja hakijan oppaaseen. Hakemukset jätetään EURA 2014 -järjestelmässä osoitteessa www.eura2014.fi.

Voit jättää hankkeen, vaikka et olisi osallistunutkaan ideavaiheeseen tai päässyt sparraukseen.

Lopulliset rahoituspäätökset tekee Uudenmaan liitto kuutoskaupunkien ehdotusten pohjalta. Päätöksiä on luvassa kevään 2017 aikana.

Uudenmaan liitto, kuutoskaupungit ja 6Aika-strategiatoimisto esittelivät elo–syyskuussa neljässä infotilaisuudessa hakuprosessia ja haun teemoja. Hakuinfojen materiaalit löytyvät täältä.

Rakennetaan uutta kaupunkia yhdessä

Kuutoskaupungit ovat kutsuneet laajasti kaupunkiyhteisöä ideoimaan, kehittämään ja toteuttamaan kaupunkien yhteisiä 6Aika-hankkeita. Parhaillaan käynnissä olevan hankehaun teemana ovat kiertotalous ja resurssiviisaus sekä älykkään kaupungin uudet ratkaisut.

Kaksivaiheisessa haussa etsitään ensin ideoita, joista kuutoskaupungit valitsevat parhaat sparraukseen. Hankehaku sulkeutuu 22.12.2016. Rahoituspäätökset tekee Uudenmaan liitto kuutoskaupunkien ehdotusten pohjalta.

Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteinen 6Aika-strategia kehittää avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Kuutoskaupungit ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

Lisätietoja hausta: https://6aika.fi/osallistu