Siirry sisältöön

Avoin data -yrityspaneeli käynnistyy

18.02.2015 | Uutiset

Kuutoskaupunkien Avoin data -kärkihanke hakee suomalaisia yrityksiä ja verkostoja yrityspaneeliin, jossa kerätään tietoa ja toiveita tiedon hyödyntämisestä. Tavoitteena on tehdä uuden, datapohjaisen liiketoiminnan rakentamisesta Suomessa entistäkin helpompaa ja sujuvampaa.

Merkityksellistä liiketoimintaa

Useat suomalaiset yritykset ovat hyödyntäneet sovelluksissa ja palveluissa julkisia tietovarantoja, kuten kaupunkien avointa paikkatietoa, reittitietoja ja tapahtumatietoja. Kuusi Suomen suurinta kaupunkia avaa nyt yhdessä dataa. Se luo Suomen oloissa ainutlaatuisen mahdollisuuden tiedon jalostamiseen ja sovelluskehitykseen liittyvälle liiketoiminnalle.

Avoimen datan markkinoiden on arvioitu tuottavan kansantaloudelle vuosittain jo yksin Euroopassa potentiaalisen 40 miljardin euron suoran hyödyn ja välillisesti jopa 100 miljardin euron hyödyn. Niin yritykset, julkinen sektori kuin kuluttajat tarvitsevat datan hyödyntämiseen, keräämiseen, hallintaan, louhimiseen, jakeluun ja analysointiin liittyviä palveluita – ja tarve kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

Yritykset aktiivisesti mukaan keskusteluun

Nyt perustettava yrityspaneeli toimii suorana kanavana kuuteen Suomen suurimpaan kaupunkiin, joissa avataan jo dataa. Kuutoskaupunkien Avoin data -hanke haluaa yritykset mukaan aktiiviseen keskusteluun datapohjaisen liiketoiminnan kehittämistarpeista ja tulevaisuuden visioista. Näin varmistetaan se, että lähivuosien tiedonavaamistoimet vastaavat mahdollisimman hyvin liike-elämän tarpeisiin. Yhdessä kaupungit ja yritykset mahdollistavat Suomen aseman avoimen tiedon hyödyntämisen kärkimaana.

– Moni yritys kärkkyy datan avauksia ja pitää kehittyvää avoimuutta liiketoimintamahdollisuutena. Hienoa, että tähän pääsee jatkossa paremmin vaikuttamaan. Suora yritysyhteistyö mahdollistaa, että rajapintojen avaamisessa ja yhtenäistämisessä ei unohdeta toteutuksen ja liiketoiminnan tarpeita, ja parhaimmillaan voitaisiinkin mennä jopa toteutus edellä ja rohkeasti erilaisia malleja kokeillen, kiittelee Jaakko Salonen Gofore Oy:stä.

Paneeli käyntiin maalikuussa

Paneeli käynnistyy maaliskuun aikana ja on avoin kaikille. Ensimmäisessä vaiheessa tehdään verkkokyselyjä ja järjestetään  yritystilaisuuksia. Paneelin toimintaa kehitetään jatkossa panelistien näkemysten pohjalta.

Tässä on hyvä mahdollisuus rakentaa vuorovaikutteista verkostoa kaupunkien ja yritysten välille. Näen, että yhteisellä intentiolla voimme realisoida nopealla syklillä uusia toimivia liiketoimintamalleja, summaa Nillo Halonen Spartacus Technologies Oy:stä.

[maxbutton name=”Yrityspaneeli ilmoittautuminen”]
Lue kutsu: Avoin data -yrityspaneeli (PDF)

Lisätietoja:

Hanna Niemi-Hugaerts, kehityspäällikkö
Forum Virium Helsinki / Helsingin kaupungin tietokeskus
hanna.niemi-hugaerts (at) forumvirium.fi