Pientalojen pihoilla pienviljelmät ovat kaupunkikuvassa tuttu näky, mutta useimmilla kerrostalopihoilla sellaisia ei vielä näy. HSY toimii koordinaattorina 6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa, jossa kannustetaan kaupunkilaisia viljelemään ruokaa taloyhtiöiden pihoilla. Kaupunkiviljely lisää parhaimmillaan asumismukavuutta, yhteisöllisyyttä ja maisema-arvoja. Kerrostalo voi erottautua edukseen ympäristöasioiden suunnannäyttäjänä.
Kaupunkiviljelyllä tarkoitetaan kaikkea kaupungissa tuotettua ruokaa, esimerkiksi yrttien, salaattien, sienien tai marjojen viljelyä. Perinteisen ulkoviljelyn rinnalle on noussut mitä innoittavampia sisäviljelyratkaisuja, joita voidaan toteuttaa muun muassa taloyhtiön yhteisissä ja vähäisellä käytöllä olevissa tiloissa.
Helsingissä lauttasaarelainen asunto-osakeyhtiö ja Vantaan Hakunilassa VAV:n vuokrataloyhtiö tarttuivat tarjoukseen saada CircularHoodFood -hankkeen avulla erilaisia kaupunkiviljelyalustoja käyttöönsä.

– Taloyhtiömme lähti innolla mukaan pilottihankkeeseen. Kaupunkiviljelyn mahdollistaminen kiinnostuneille asukkaille kerrostalomme pihalla on taloyhtiön kannalta fiksua toimintaa, koska se lisää pihan käyttöarvoa ja asumisviihtyisyyttä. On myös mielenkiintoista päästä näkemään miten sisäviljelyratkaisu käytännössä toimii, kertoo taloyhtiön hallituksen edustaja Hanna Rekola.
Pilottikokeiluun valitut viljely-yritykset toivat taloyhtiöille uudenlaisia viljelyratkaisuja, kuten kasviportaat, sienipedin ja salaattibaarin.
Viljelykokeilut aloitettiin asukkaiden yhteisillä viljelypäivillä

– Äiti, saanko minäkin porata tuollaisen sienipölkyn? kuiskaa seitsenvuotias Kuisma äidilleen.
– Tervetuloa muutkin tekemään itsellenne siitakesieniä kasvattava sienipölkky, kutsuu Helsieni-yrityksen Chris Holtslag pilottitaloyhtiön asukkaita rakentamaan pensaiden juureen korttelin yhteistä sienipetiä pihatilaisuudessa. Osterivinokkaiden kasvattamisen lisäksi kokeiluun osallistuvilla kerrostalopihoilla päästään kesän aikana testaamaan syötävien kukkien, salaattien ja koisokasvien viljelyä sisä- ja ulkotiloissa.

Hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen HSY:ltä odottaa innolla, millaisia kokemuksia viljelystä kertyy.
– Toivomme tietenkin, että pilottikokeilun parhaat puolet leviävät ja yleistyvät muillakin kaupunkipihoilla, hän summaa.
Viljelykokeilut toteutetaan yhdessä alan pioneeriyritysten kanssa: Blokgarden Oy, Kasviportaat Oy, Intellectual Farms Oy (iFarm) ja Helsieni Oy tekevät viljelystä helppoa ja palkitsevaa. Asukkaiden tukena on myös uudenlaisia digitaalisia neuvontapalveluita.
– Me tarjoamme kaupunkilaisille valmiiksi istutettuja viljelylaatikoita. Lähdimme tähän kokeiluun mukaan, koska haluamme oppia lisää siitä, miten voimme lisätä asukkaiden välistä yhteisöllisyyttä. Jaamme asukkaille tietoa sovelluksen avulla ja kannustamme heitä hoitamaan taimia yhdessä. Kun sato alkaa kypsyä, asukkaat voivat valmistaa vaikkapa kesäistä keittoa ja syödä yhdessä pihalla, kertoo Blokgarden-yrityksen Tuomas Ilander.
Viljelykokeilun edistymistä voi seurata kesän aikana mm. Ilmastoinfon Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa @ilmastoinfo sekä verkkosivuilla 6Aika: CircularHoodFood. Kesän aikana syntyvät opit tullaan kokoamaan kaikille taloyhtiöille tarkoitettuun neuvontaoppaaseen.
6Aika: CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa – ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. Hanke toteutetaan yhdessä HSY:n, Vantaan kaupungin, Metropolian ja Helsingin yliopiston kanssa. HSY toimii hankkeen koordinaattorina. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti.
Teksti: CircularHoodFood -hanke
Kuvat: Markku Laine